La Cameretta / Gino

year: 2018
location: Venezia, IT
program: installation for Unfolding Pavillion, 16th International Architecture Exhibition at the Biennale di Venezia (curators: Daniel Tudor Munteanu, Davide Tommaso Ferrando, Sara Favargiotti)
team: False Mirror Office, gosplan, LINEARAMA, pia
photos: Anna Positano, Atelier XYZLaurian Ghinitoiu
carpenters: 81 MILLIMETRI
sponsor: ALL WOOD & SPECIAL MATERIALS

52_false-mirror-office-gosplan-linearama-pia-uno8a_la-cameretta-_-the-kids-room-atelier-xyz

57_false-mirror-office-gosplan-linearama-pia-uno8a_la-cameretta-_-the-kids-room-atelier-xyz

54_false-mirror-office-gosplan-linearama-pia-uno8a_la-cameretta-_-the-kids-room-atelier-xyz

75_false-mirror-office-gosplan-linearama-pia-uno8a_la-cameretta-_-the-kids-room-atelier-xyz

76_false-mirror-office-gosplan-linearama-pia-uno8a_la-cameretta-_-the-kids-room-atelier-xyz

copyright_laurianghinitoiu_unfolding_pavillion-26-2h7a0458

la-cameretta

cam_2

cam_1

gos_mobile_dsc_4492

gos_mobile_dsc_4515

gos_mobile_dsc_4568

gos_mobile_dsc_4591

A piece of furniture that is half a shelf, half a dolls’ house. Its design is inspired by the sophisticated section of Gino Valle’s housing on the Giudecca island (1984). This object symbolizes for us “the last possible kids’ room”, the bedroom where we spent our childhood during the 80s but that we are not likely to design as architects nor to enjoy as parents. This playful installation aims to loudly states that our generation (as architects as well as citizens) should not give up trying to provide quality houses for everyone.

La Cameretta (The kids’ room)
Between the end of WWII and the 80s, Italian architects faced the need for new housing blocks to accommodate a population that was growing fast. This long period saw the construction of largely ugly suburbs, with only few examples of good architecture. Gino Valle’s social housing on the Giudecca island is one of the best and most poetic of such exceptions. This was the expression of a State that tried to give a home to all its citizens, especially to those who were going to start a family. Today, this vision is completely out of time: firstly, because Italy doesn’t invest in real estate anymore, and secondly because, as demographic data suggest, Italian households are nowadays mostly composed of a single person.
This is why the kids’ room in Valle’s three-storey apartment symbolizes for us “the last possible kids’ room”, the bedroom where we spent our childhood during the 80s but that we are not likely to design as architects nor to enjoy as parents.
We produced a piece of furniture that is half a shelf, half a dolls’ house. Its design is inspired by the sophisticated section of Gino Valle’s project. This object defines the room as “the kids’ room” and it is set up with toys and other memorable items from our Millennial childhood. This playful installation aims to loudly states that our generation (as architects as well as citizens) should not give up trying to provide quality houses for everyone.

Gino
Originally conceived for the Unfolding Pavilion call for installations, the piece of furniture that we displayed during the Biennale is a sort of prototype of an autonomous design object that could be produced serially. Gino, as we named it as a tribute to Gino Valle, is a piece of furniture made of colored medium density fiberboard. It has two sides, with different features: one side is a proper shelf, that can host objects of different size and type (books, dvd, kitchen stuffs), the other side is a dolls house. It is composed by vertical and horizontal elements, some of which can be moved in different positions, changing the appearance of the piece of furniture.Gino’s original version has three colours: ocher, grey and violet. The partitions of the shelf are grey, the dolls’ house structure is violet while the vertical panel dividing the two parts is ocher.
Thanks to its manifold concept, Gino can be placed in each room of the house: it can be a bookshelf in the living room, a cupboard in the dining room or a dolls’ house to play or to place toys. It can be a free standing furniture, useful to separate different areas in a unique space. It is a playful object that interacts with its context.